Daalt de temperatuur en worden de dagen korter? Dan is de herfst in aantocht! Toch is er in de tuin nog van alles te doen. Daarom ontkom je ook in dit jaargetijde niet aan structureel tuinonderhoud. Het najaar is namelijk bij uitstek de periode om het een en ander aan tuinklussen op te pakken. Hoe tuinier je in het najaar en welke activiteiten mag je beslist niet laten liggen?

Snoei de hagen en bomen

In het najaar kan je tuin prima een goede onderhoudsbeurt gebruiken. Start daarom met het snoeien van hagen en bomen. Dankzij het snoeiwerk staan ook de hagen er in de winter mooi bij. Let op dat je snoeit van boven naar beneden en dat er voldoende licht overblijft voor de onderste takken. Snoei ook eerst fruitbomen en dan pas andere bomen zoals de esdoorn, beuk en eik.

Zaai je gazon in met graszaad

Qua tuinonderhoud is september een goede maand om je gazon onder handen te nemen. Kale plekken zaai je in met graszaad. Verticuteren doe je pas in oktober. Hierbij verwijder je mos en dood gras zodat je gazon meer lucht krijgt. Na deze klus mag je je gazon nog eenmaal maaien voor de winter aanbreekt.

Reinig je terras en tegels

Het najaar is het ideale seizoen om ook je terras en tegels aan te pakken. Bij tuinonderhoud wordt dit vaak vergeten, terwijl het ontzettend belangrijk is. Door aanslag en algen op je tegels en terras kan het verraderlijk glad worden en dit resulteert mogelijk in een lelijke valpartij. Gebruik bij deze schoonmaakwerkzaamheden een hogedrukspuit of een speciale algenreiniger.

Plant nieuwe bloembollen

Wil je in het voorjaar genieten van prachtige krokussen, tulpen en narcissen? Plant in de herfst je nieuwe bloembollen en verzeker je van een kleurrijk voorjaar. Let op dat je uitgebloeide bloembollen eerst verwijdert zodat er ruimte ontstaat voor nieuwe voorjaarsbloemen. Tip: plant bloembollen voor de eerste nachtvorst en voorkom dat ze kapotvriezen!

Schakel een hovenier in

Je tuin winterklaar maken? Geef tuinonderhoud perfect vorm door het inschakelen van een hovenier. Dankzij een grondige tuinonderhoudsbeurt in de herfst heb je in het voorjaar minder omkijken naar je tuin. Een hovenier helpt je hier graag bij en kan je ook allerlei tips geven om het onderhoud van je tuin structureel te verbeteren. Kortom: vraag een hoveniersbedrijf bij jou in de buurt voor een verfrissende onderhoudsbeurt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *