Ben je ooit op reis geweest naar een Scandinavisch land? Dan is het je misschien opgevallen dat er verspreid over het idyllische landschap veel houten huizen staan. Veel van deze huizen, veelal in Zweden, zijn van oudsher rood, omdat dit in combinatie met koperafval een goedkope verf kleur was. Maar ook in Noorwegen en Finland komen prachtig geverfde huizen voor – en in meer kleuren dan alleen maar rood.

Om alle houten huizen er stralend uit te laten zien gebruiken de Scandinaviërs hun eigen verf. De vraag is dan ook: wat is het verschil tussen gewone verf en Scandinavische verf? Om hier een antwoord op te vinden, is het verstandig te kijken naar waar ze de verf precies voor gebruiken.

Scandinavische verf en het houten huis

Waar in de rest van Europa veelal steen wordt gebruikt om huizen te bouwen, hechten ze in Scandinavië nog veel waarde aan hout. En om het hout tot recht te laten komen, is een goede laag Scandinavische verf nodig.

Eerst kijken we naar waarom er in Scandinavië zo veel houten huizen zijn. Er zijn veel bossen – en dus is er vanzelfsprekend veel hout. Het is dus een duurzaam materiaal dat, letterlijk, uit de grond groeit. Zeker vandaag de dag is er veel belang voor milieuvriendelijke huizen, al waren de Scandinaviërs hier al eeuwen mee bezig. Ook isoleert hout uitstekend, waardoor je minder hoeft te stoken om een koude winter door te komen.

Een ander voordeel is dat hout stevig en veelzijdig is. Zonder een team van bouwvakkers en vrachtwagens aan cement is het al mogelijk om een mooi houten huisje neer te zetten. Bovendien is hout goed te onderhouden; en hiervoor is ook de Scandinavische verf uiterst belangrijk.

De kracht van Scandinavische verf

Scandinavische verf is dus niet alleen mooi, het zorgt er ook voor dat het hout beschermd wordt. Naast een esthetische heeft het dus ook een functionele waarde. En ook al is er meer variatie dan het rood met koper resten van vroeger, het blijft klassiek en elegant.

De verf beschermt verschillende houtwerken terwijl het karakter van het hout niet verloren gaat. Zo wordt er gebruik gemaakt van waterverdragen verf dat gemakkelijk vocht afstoot. Dit maakt de kans op houtrot significant kleiner en zorgt ervoor dat het hout slechts één keer in de tien jaar opnieuw geverfd moet worden.

Scandinavische verf vs. gewone verf

Scandinavische verf heeft doorgaans dus meer respect voor hout dan gewone verf. Het is van superieure kwaliteit en heeft aandacht voor duurzaamheid. Daarnaast zijn er tal van frisse kleuren beschikbaar om een houten huis de klassieke Scandinavische look te geven.

Scandinaviërs zijn al generaties lang experts wanneer het op het verven van houten gebouwen aankomt. Goede kwaliteit verf zit nu eenmaal in hun bloed – en op hun houten huizen. Het is daarom aan te raden om Scandinavische verf serieus te overwegen de volgende keer als een houtwerk een nieuwe laag verf nodig heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *